top of page
szülés Szolnok

Várandósgondozás 

Az utolsó rendes menstruáció elmaradásától kezdve, amennyiben pozitívvá válik a terhességi teszt, várom a várandós gondozásra, mely 4 hetente történő megjelenést jelent. Minden alkalommal megbeszéljük a kötelező és javasolt vizsgálatokat, ill. az előző 4 hét eseményeit, elvégezzük a méhszáj vizsgálatát, szükség esetén UH vizsgálatot is. Mindez a várandósság végéig, egyeztetett időben történik.

Szülésvezetés

A szülés rendkívül bonyolult élettani folyamat, melynek pontos szabályozásáról egyre több ismerettel rendelkezünk, azonban korántsem ismert minden részlete.

Meg vagyok győződve arról, hogy a szülést a test mélyebb tudása végzi. Sokan kérdezik tőlem, hogy milyen feltételek, körülmények kedvezőek a szüléshez? Íme néhány tényező, amit személy szerint fontosnak tartok.

Felkészültség

A felkészültség segít abban, hogy a nő megerősítse magában azokat a tényezőket, amelyek segítő erőként vannak jelen a szülés folyamatában, és lebontsa a hátráltató tényezőket.

 

Biztonságérzet

Ha a szülő nő biztonságban érzi magát, akkor képes ellazulni, képessé válik ráhagyatkozni a folyamatra, és szabad utat kapnak azok a hormonok, amelyek fájdalomcsillapító, örömszerző hatásúak (pl. endorfin, oxitocin).

Megfelelő társas, érzelmi támasz

Az anya számára megfelelő támaszt nyújtó személy jelenlétével a vizsgálatok szerint jelentősen nő a biztonságérzet és ellazultság, csökken a beavatkozások száma, és a nők könnyebben, gördülékenyebben élik meg a szülést. A támogató lehet dúla, apa, szülő, barátnő. Fontos, hogy csak az legyen jelen a szülőszobában, akiben a szülő nő igazán képes megbízni és jó érzéssel engedi őt be. Ha ambivalensek az érzései valakinek a jelenlétével kapcsolatban, akkor inkább ne ő legyen mellette a szülés során.

Bizalom a szaksegítségben

Kardinális kérdés, hogy milyen a kapcsolat a szülésznővel és az orvossal a szülés alatt. A szülésre vonatkozó visszaemlékezésekben gyakran kiemelkednek mondatok, szavak, gesztusok, tekintetek, érintések, amelyek a szaksegítségtől érkeztek és meghatározóak voltak. Segíti a kismamát, ha a személyzet megfelelő tájékoztatást nyújt (pl. várható eseményekről, beavatkozásokról), megadja a döntés lehetőségét (pl. milyen fájdalomcsillapítót szeretne), a viselkedésük kedves, támogató és érzékeny a szülő nő igényeire, képesek érzelmi támaszt is nyújtani.

A felsorolt tényezők hiánya, sérülése hátráltatja a szülés folyamatát.

Módosult tudatállapot a szülésnél (MTÁ)

A módosult tudatállapottal kapcsolatban nagyon sok tévhiten alapuló elképzelés van, sokan valamiféle misztikus állapotnak képzelik el azt. Az MTÁ valójában azt jelenti, hogy megváltozik, átalakul az a mód, ahogy a velünk történő eseményeket megéljük. Megváltozik a gondolkodás, az időérzékelés, a tanulás, az emlékezet, az érzelmi és testi működés érzékelése, a testérzetek. Ennek számtalan színe, árnyalata, módja van, amik közül sokat a hétköznapi életben is rendszeresen megtapasztalunk (pl. ilyen a szerelmi lebegés élménye, egy izgalmas filmben/könyvben/alkotó munkában való teljes elmerülés, egy hosszabb futáskor bekövetkező tudatállapot módosulás stb.)

 

A szülés élménye

A teljes kép mindig színes, sokféle árnyalattal, ritkán mondható el, hogy tisztán pozitív vagy negatív élmény volt a szülés. Lehetnek benne előrevivő, erőt adó események: például, a szülő nő vajúdás közben azt éli meg, hogy sokkal jobban bírja, mint amire számított, vagy hogy átlépte önmaga határait. Felbukkanhat azonban a szülő nőben lelki fájdalom, hiány vagy sértettség is, amiért nem úgy alakult minden, ahogyan eltervezte, esetleg traumatizáló események történtek vele.

Fontos kihangsúlyozni, hogy mindez nagyon szubjektív megélés, kívülről nem tudjuk megítélni, hogy valaki hogyan élte meg saját szülését. Lehet, hogy kívülről úgy látszik, minden rendben volt, az anyában mégis elégedetlenség, hiány vagy egyéb nehéz érzések vannak. Ez fordítva is érvényes: lehet, hogy sok beavatkozás volt, mégis alapvetően jóleső érzésekkel gondol vissza az anya a szülésre.

Az eredeti élmény az idővel is változik. Az események jelentései és jelentőségei átértékelődnek, egyes részletek felnagyítódnak, kiemelődnek vagy éppen eltörpülnek. Ez már a feldolgozás folyamata.

bottom of page