top of page
Szolnok nőgyógyász

Műtéti kezelések

A problémát, panaszt okozó, konzervatív kezelésre nem reagáló eltéréseket, ill. a nőgyógyászat területén megjelenő rosszindulatú daganatokat műtétileg kell gyógyítani.

 

Hüvelyi műtétek:

A teljesség igénye nélkül. A szeméremtest, a hüvely, a méhszáj és esetlegesen a méh elváltozásainak egy részét hüvelyen keresztül tervezett műtéttel lehet megoldani. A beavatkozástól függően a fájdalomcsillapítás fajtája lehet altatásos ill. gerincközeli érzéstelenítés, egyes esetekben lokális anesztéziát is tudunk alkalmazni (aneszteziológus kompetenciája).

Hasi műtétek:

A régebben nagy számban végzett hasi műtétek indikációs területe jelentősen visszaszorult. Amennyiben a betegség típusa ill. az elváltozás nagysága miatt mégis hasi műtétre kerül sor, azt általában két behatolásból végezzük. Az egyik az ún. “bikini metszés”, a másik a szeméremtest és a köldök közötti hosszanti metszés.

Endoszkópos műtétek:

A nőgyógyászat területén endoszkópos műtéteknek nevezzük azokat a beavatkozásokat, ahol nem kerül sor a has ill. a hüvely nagymértékű megnyitására. A hasba való behatolás során csak igen kis (1-2 cm nagyságú) metszéseket ejtünk, melyeken keresztül bejuttatjuk az operációs eszközeinket. A beteg számára ez egy jóval kíméletesebb beavatkozás a nagy vágásokat igénylő hasi műtétekkel szemben. A műtétet követő gyógyulási időszak jelentősen lerövidül. A kórházi bennfekvés ideje minimálisra csökkenthető. A műtét alatti vérvesztés szintén jelentősen mérséklődik, és ebből adódóan a műtét előtti általános állapot (fittség) gyorsan visszanyerhető.

  • Laparoszkópia

A nőgyógyászati laparoszkópia (hastükrözés) térnyerése már több mint 20 éve megkezdődött. Négy, esetleg három kis (1/2 - 1 cm) metszésen keresztül juttatunk eszközöket a páciens hasüregébe. Gyakorlott szakember ezeken keresztül képes a méhen, a petefészken, a petevezetőkön műtéteket elvégezni, jelentse ez akár bármelyik fenti szerv teljes vagy részleges eltávolítását is. Igen gyakran myomák eltávolítását, sterilitás miatti összenövések oldását és a nagyon gyakran fellépő, korunk betegségének tekinthető endometriózis műtéti megoldását is így végezzük. A műtétek specialitásának csak a beavatkozást végző képességei szabhatnak határt, mert a fejlődés jelenleg töretlenül halad előre. A betegek ezen beavatkozással járó megterhelése jelentősen kisebb, a minimális vérvesztés és a vágott sebek méretéből adódó kedvezőbb gyógyhajlam miatt. Maga a műtéti idő lehet sokkal hosszabb a nyitott hasi műtéthez képest, de ezt jelentősen kompenzálja a kórházi bennfekvés rövidsége.

bottom of page